13 April 2007

Pourqoui Kafka
" Pour le nom de notre site Internet, nous nous sommes inspirés de Franz Kafka, l'écrivain qui, dans ses écritures, dénonçait l'indifférence de l'état. Kafka décrit l'impuissance du citoyen vis-à-vis de la toute-puissance des autorités arrogantes et inaccessibles qui n'étaient pas ou peu en contact avec la réalité.

Cela vous dit quelque chose ? Evidemment. Puisque nous aussi nous avons des petites règles absurdes, des procédures qui semblent être faites pour la seule raison de nous rendre la vie difficile ainsi que des formulaires et des prescriptions incompréhensibles dont plus personne ne sait à quoi ils servent - ou à quoi ils ont un jour servi.

Bref, des circonstances kafkaïennes. Des situations auxquelles nous voulons remédier."
Cultura Ritmului Incetinit
Culeasa de pe net

"Curand se implinesc 18 ani de cand am inceput sa lucrez la Volvo, o intreprindere suedeza.
A lucra cu ei este ceva foarte interesant.
Orice proiect aici ia 2 ani pentru a se concretiza, oricat de ingenioasa si simpla ar fi ideea. Este o regula.

Procesele de globalizare cauzeaza in noi (brazilieni, argentinieni, columbieni, peruani, venezuelieni, mexicani, australieni, asiatici,etc...) o anxietate generalizata in cautarea de rezultate imediate. In consecinta, stilul nostru rapid nu se incadreaza deloc cu termenele de scadenta intarziate ale suedezilor. Suedezii dezbat, si iar dezbat, organizeaza „n" sedinte, efectueaza evaluari, etc..., SI LUCREAZA.... dupao schem a mult mai incetinita.

Ceea ce este uimitor, este ca acest stil tot timpul da rezultate in timpul lor (al suedezilor), astfel ca punand impreuna maturitatea necesitatii cu tehnologia potrivita nu prea inregistreaza pierderi.

Pe scurt:
1) Suedia este de marimea unui singur stat din Mexic;
2) Nu are decat 2 milioane de locuitori;
3) Cel mai mare oras, Stockolm, abia daca are 500 de mii de locuitori, asa ca o mica localitate din Mexic;
4) Mari intreprinderi cu capital suedez: Volvo, Scania, Ericsson, Electrolux, ABB, Nokia, Nobel Biocare, etc.

Nimic rau in asta, nu-i asa? Pentru a avea o idee de importanta lor, ajunge sa mentionez ca Volvo face motoarelepropulsoare ale navetelor de la NASA.Poate se inseala suedezii, dar ei sunt cei care-mi dau mie salariul. Trebuie sa mentionez ca nu cunosc un alt popor care sa aibe o cultura colectiva ca a suedezilor.Va voi povesti o scurta istorie doar ca sa va faceti o idee: prima data cand m-am dus in Suedia in 1990, unul dintrecolegii mei suedezi ma aducea la serviciu in fiecare dimineata cu masina lui. Era in septembrie, era frig si fulguia. Ajungeam foarte repede la intreprindere si el parca masina tot timpul foarte departe de intrare, in fiecare dimineata vin in jur de 2 mii de angajati in masina la serviciu.

In prima zi nu am facut nici un comentariu, nici in a doua sau in a treia, dar in zilele ce au urmat, cu un pic mai multa incredere, l-am intrebatpe colegul meu: Aveti locuri de parcare fixe aici? Am vazut ca parcarea este complet goala cand ajungem si totusi tu parchezi la coada complet.? Iar el mi-a raspuns pur si simplu: Nu, dar cum noi ajungem foarte devreme, avem tot timpul sa mergem pana la intrare, dar cei care ajung maitarziu au mai multa nevoie sa gaseasca locuri mai aproape de intrare, nu crezi?

Imaginati-va ce fata am facut. Si acest lucru a fost suficient ca sa-mi schimb in profunzime mentalitatea.

Mai nou, in Europa exista un curent denumit „Slow Food". Asociatia internationala a alimentatiei cu rabdare (Slow Food International Association) , al carei simbol este melcul, isi are centrul in Italia (foarte interesanta pagina de Internet, vizitati-o). Ceea ce predicaaceasta miscare „slow food" este ca oamenii trebuie sa manance si sa bea lent, pentru a savura mancarea, pentru a se bucure de procesul de prepare al mancarii, impreuna cu familia, cu prietenii, fara graba si de calitate.Ideea este de a se contrapune spiritului „Fast Food" si a tot ceea ce reprezinta el ca stil de viata. Surpriza este ca aceasta miscare de „Slow Food" serveste ca baza pentru o miscare mult mai ampla numita „Slow Europe", dupa cum
descrie revista Business Week in ultimele sale editii europene.


Totul a pornit de la punerea in discutie a „grabei" si„nebuniei" generate de globalizare, de dorinta de „a avea in cantitate mare" (nivel ul vietii) opus la „a avea calitate,calitate de viata, sau calitate umana".Conform revistei Business Week, muncitorii francezi, chiar daca lucreaza mai putin (35 de ore pe saptamana), sunt mai productivi decat colegii lor americani sau britanici. Si germanii, care in multe intreprinderi au implantat saptamana de 28,8 ore de munca, au vazutproductivitatea crescand de un laudabil 20%. Aceasta atitiudine, numita „slow attitude" atrage atentia pana si americanilor, discipolii lucrului rapid si imediat.Pe de alta parte, aceasta atitudine fara graba nu inseamna sa faca mai putin, nici sa se obtina „calitate si productivitate mai mici", ci maimulta perfectiune, atentie la detalii si mai putin stres. Acest lucru inseamna o intoarcere la valorile familiei, ale prietenilor, ale timpului liber, ale bunei comoditati, ale vietii in micile comunitati. O intoarcere la AICI, prezent si concret, opus lui MONDIAL,indefinit si anonim.

Inseamna a relua valorile esentiale ale fiintei umane, a micilor placeri ale cotidianului, ale vietii simple si ale convietuirii, ale religiei si credintei. INSEAMNA UN MEDIU DE LUCRU MAI PUTIN COERCITIV (constrangator) , MAI VESEL, MAI RIDICAT SI TOTUSI MAI PRODUCTIV, MEDIUIN CARE TOTI OAMENII FAC CU PLACERE CEEA CE STIU EI MAI BINE SA FACA.E recomandabil sa ne gandim mai in amanunt la toate acestea. E posibil ca vechile proverbe: „Cu rabdarea trece marea" si „Graba strica treaba" sa merite din nou atentia noastra in aceste timpuri de nebunie desfranata" Nu ar fi bine ca intreprinderile din comunitatea, orasul, statul sau taranoastra sa inceapa a dezvolta programe serioase de „calitate fara graba", chiar pentru a mari productivitatea si calitatea produselor si serviciilor, fara a pierde „calitatea umana"?

In filmul „Parfum de femeie" exista o scena de neuitat in care orbul (interpretat de Al Pacino) invita o fata la dans si ea ii raspunde: „Nupot, logodnicul meu va sosi in curand." La care orbul ii raspunde: „Stii, viata se traieste intr-o clipa.", si o ia la un tango. Cel mai bun moment al acestui film este aceasta scena de 2 sau 3 minute.

Multi traiesc alergand dupa timp, si il ajung doar cand mor, fie de un infarct, fie de un accident pe autostrada pentru ca goneau prea tarepentru a ajunge la timp. Altii sunt prea nerabdatori sa traiasca in viitor, ca uita sa traiasca in prezent, care este unicul timp care exista cu adevarat.

Toti avem pe aceasta planeta acelasi timp, nici mai mult, nici mai putin de 24 de ore pe zi. Diferenta sta in utilizarea acestor ore de catre fiecare dintre noi.Trebuie sa invatam sa profitam de fiecare moment, pentru ca, dupa cum zice John Lennon: „Viata este ceea ce se intampla in timp ce planificam viitorul." Va felicit pentru ca ati reusit sa cititi acest mesaj pana la sfarsit. Multi l-ar fi citit doar pana la jumatate, „ca sa nu piarda timpul" atat de valoros in aceasta lume globalizata.O zi buna!"

ps. noah ...dragutz :)

D..

10 April 2007

In sfarsit am reusit sa ajung acasa de sarbatori...

Greu m-am urnit inapoi...

Vreau inapoi la pictat de oua rosii...care saracele nu stiu cum au scapat din mainile noastre...

Arta in adevaratul sens al cuvantului...numa a oua de Pasti nu aratau...eh dar asta este...mai exersam la anu...

Cam atat...
D..

06 April 2007

"Am cunoscut pe cineva care, apropo de cronicutele mele, mi-a declarat: 'Te-am ascultat si mi-am spus, oh va sa zica asa stau lucrurile!', un soi de comentariu ironic la comentariile mele.
(...)

Eu vreau sa sporesc misterul si, daca asta nu-mi iese, macar sa stirnesc un hohot si, dupa aia, dupa cum am mai spus, o revolta pe strada.
Cand eram tanar, daca scriai un poem care nu-i facea pe oameni sa-si piarda mintile in fata stranietatii lui uimitoare, atunci nu erai poet.

(...)

...unui prieten, un poet care scrie versuri ermetice al caror scop in viata este sa fie perfect inexplicabile. Pentru acest poet, esecul consta in a fi inteles cat de cat.

Ca poet si barbat, este un mister impecabil.

Fosta lui sotie, o femeie cumsecade fara indoiala, trebuie sa fi facut greseala de a incerca sa-l inteleaga. Neintelegerea reciproca ce a rezultat din asta i-a lasat pe amandoi tristi si acri. Ea a apucat pe calea dorintei de a intelege totul si a nu crede nimic, iar el a lua calea codrului celui intunecat, cu o alta femeie care-ca sa fim sinceri- nu dadea doi bani pe ce scribalea el in carnetelul lui.

Fac presupuneri, de buna seama, de parca as fi fost eu in locul lui. Dar n-am fost. Numai ca mi s-a dat cu o! in unghiul mort."

Andrei Codrescu -Scrisoare din New Orleans - Dilema Veche nr. 165

D..
"Zadarnic e sa ai aripi, iar usile cerului inchise."
- Cassandra 13 ani

"Putem sa ne rugam si fara masura ca doar n-o sa suparam pe cineva. Cine sa se supere? Ca e ca si cum s-ar supara cineva ca respiram prea mult aer."
- Tudor 11 ani

"Rautatea e cand imbraci pe tine bunatatea pe dos."
- Tudor 11 ani

"Pedeapsa e cand faci un rau, asat e chiar pedeapsa."
- Tudor -11 ani

"Rautatea e un fel de boala de inima, adica atunci cand te strici la mila."
- Adrian 10 ani

"Daca din greseala, dracu ar face un bine, el s-ar duce imediat sa caute un psihiatru."
- Alexandru 12 ani

"Daca vrei sa te ia dracu in spinare ca sa te treaca puntea, atunci cand vei ajunge, il vei lua tu pe drac in spinare pentru a continua sa mergi."
- Catalina 14 ani

Romania Literara - nr. 13 - Ochiul Magic



D..
THE PASSION OF THE MASOCHRIST
by Max Cafard

Coming Attraction: The Passion of the Buddha?

It's rumored that Mel Gibson has been hired to do for Buddhism what he's done for Christianity.

His next film will be The Passion of the Buddha. Do you know the story?

The Buddha's end also came through a sacrifice. A lavish banquet was prepared for him but one of the dishes was contaminated. Knowing this, and having consideration for his host and companions, the Buddha chose to eat the poisonous food and leave the wholesome dishes for the rest of the assembly. What followed is rather harrowing--but imagine the vast cinematic possibilities. Twelve hours of vomiting, diarrhea, excruciating pain, and intestinal bleeding. Though the scriptures remain discretely reticent on this subject, there was no doubt abundant and painful gas. In short, the stuff that Mel Gibson movies are made of. Somehow I doubt whether many Buddhists would find this drama very compelling. However, there may be among them a few naive souls with a pathologically morbid fear of being reincarnated as a slug who might think it could do them some good. If the film materializes, we will certainly investigate this question carefully. Meanwhile, we will be content to take a look at Gibson's first stab at a passion story.

For more:
http://www.corpse.org/issue_14/revelations/cafard.htm



D..
-Campania anti-gunoi -


Iata cum sunt regulile jocului asa cum le-a facut Grunca (), initiatorul campaniei anti-gunoi:

  • Tot ce voi face este sa fac cunoscut publicului gunoiul din diferitele zone ale tarii.
    Pe unde voi merge (si ma plimb destul), voi face fotografii gunoaielor care ne distrug natura, ecosistemul. Voi posta aici pozele impreuna cu coordonatele GPS (daca le am), zona, localitatea, si o descriere cat mai amanuntita a locatiei.

  • Nu voi spune cine e responsabil, pentru ca nu am de unde sa stiu daca gunoiul e pe domeniul public sau privat (cei care vor sa isi faca o groapa de gunoi pe proprietatea lor nu au decat), dar tu, daca esti din acele zone, vei sti mai multe, vei putea posta comentarii, vei putea atentiona autoritatile asupra publicitatii negative de pe urma publicarii fotografiilor pe acest blog.

  • In cazul in care gunoiul se afla pe domeniul privat nu ai decat sa te minunezi si poate sa iti propui ca proprietatea ta sa nu ajunga asa vreodata.

  • Din cauza faptului ca nu pot fi peste tot iar gunoaiele apar peste noapte in cele mai neasteptate locuri, astept de la tine poze cu gunoaiele din jurul tau si o descriere a locatiei pe adresa de email
ingunoi@gmail.com .

  • Voi face topuri a celor mai murdare judete, orase, in functie de materialele pe care le am sau le primesc asa ca fa ceva ca judetul tau sa nu se afle printre ele.

  • Voi inlocui fotografiile si voi anunta cand o locatie a fost curatata cand voi primi fotografii noi cu aceeasi zona curata, si voi multumi public pentru aceasta.
    scrieti si voi la ingunoi@gmail.com

    D..